Sumuzu Cheese Cake/ スムーズ チーズ ケーキ/ 日式 Sumuzu “丝滑芝士蛋糕”

Method

1) Whip Tiramisu Cheese & sugar on low speed 30 secs, then high speed for 5 mins until light & fluffy.
2) Add cold Non Dairy Cream & continue creaming at low speed for 30 secs and 5 mins on high speed. ** If use cold Dairy Cream, creaming at low speed for 30 secs and 1 min on high speed.
3) Add 2 chilled Whole Egg (A size) & cream well 3 mins on medium speed. Finally turn on low speed 1 min.
4) Pour batter into 6 inch round cake mould lined with grease proof paper.
5) Steam bake at 160°C for 70 mins. After bake, cool, chill, serve with Sauces & Fresh Fruits.

 做法

1) 用搅拌机, 先以慢速将Tiramisu Cheese和幼糖打发30秒, 然後再 换高速打发5分钟, 至松软。
2) 加入植物性鲜奶油(冷),继续以 慢速搅拌30秒,然後再换高速 打发5分钟,直到完全混合。 **若用鲜奶油,就以慢速搅拌 30秒,然後再换高速打发1分钟 3) 加入两粒A级鸡蛋(冷), 再以中速 搅拌3分钟, 最後慢速1分钟, 形 成蛋糕糊。
4) 把整个6寸的蛋糕圆模鋪上油紙
5) 预热烤箱, *水浴法, 160°C, 约70 分钟。冷却以后, 放入冰箱。
6) 约两小时后, 从冰箱取出。建议 配上焦糖或草莓酱和水果装饰, 完成即可享用。

Cara

1) Putar Tiramisu Cheese & gula dengan kelajuan rendah 30 saat, kemudian kelajuan tinggi 5 minit sehingga kembang.
2) Tambahkan Krim Bukan Tenusu sejuk dan terus putar dengan kelajuan rendah 30 saat dan tinggi 5 minit sehingga adunan menjadi krim. **Jika guna Krim Tenusu sejuk, putar dengan kelajuan rendah 30 saat dan tinggi 1 minit.
3) Masukkan 2 biji Telur sejuk (saiz A) dan krimkan dengan kelajuan sederhana 3 minit. Akhir sekali pukul dengan kelajuan rendah 1 minit.
4) Tuangkan adunan ke dalam loyang bulat 6 inci yang beralas kertas kalis minyak.
5) Stim bakar pada suhu 160°C selama 70 minit. Selepas bakar, sejukkan seketika, kemudian simpan di dalam peti sejuk selama 2 jam. Hiaskan kek dengan Sos atau buah-buahan segar, sedia dihidang.

The Making of Sumuzu Cheese Cake

Sumuzu Chocolate Gateau/ スムーズチョコレートガトー/ 丝滑巧克力芝士蛋糕

Method

1) Whip Tiramisu Cheese on low speed 30 secs, then high speed 5 mins until light & fluffy.
2) Add cold Non Dairy Cream & continue creaming at low speed 30 secs & 5mins on high speed.
3) Add 2 chilled Whole Egg (A size) & cream well 3 mins on medium speed. Finally turn on low speed 1 min. Batter is ready.
4) Take 1/3 of Batter (~ 150gm) & add into 100gm Shredded Chocolate & mix well. Add into the rest of batter & create a marble effect.
5) Pour batter into 6 inch round cake mould lined with grease proof paper.
6) Steam bake at 160°C for 70 mins. After bake, cool, chill for 2 hrs, decorate with Chocolate Gateau. Ready to serve.

做法

1) 用搅拌机, 先以慢速将Tiramisu Cheese打发30秒, 然後再换高 速打发5分钟, 至松软。
2) 加入植物性鲜奶油(冷), 继续以 慢速搅拌30秒, 然後再换高速 打发5分钟, 直到完全混合。
3) 加入两粒A级鸡蛋(冷), 再以中 速搅拌3分钟, 最後慢速1分钟, 形 成蛋糕糊。
4) 把1/3蛋糕糊(~150gm)取出, 加 入100gm的巧克力丝里。搅拌均 匀, 再倒入原有的蛋糕糊, 稍微 搅拌, 形成类似大理石的纹路。
5) 把蛋糕糊倒入已铺好油纸的6寸 蛋糕圆模。
6) 预热烤箱, *水浴法,160 C, 约70分钟。冷却以后, 放入冰箱。
7) 约两小时后, 从冰箱取出。把 Chocolate Gateau装饰蛋糕表面, 完成即可享用。

Cara

1. Putar Tiramisu Cheese dengan kelajuan rendah 30 saat, kemudian kelajuan tinggi 5 minit sehingga kembang.
2. Tambahkan Krim Bukan Tenusu sejuk dan teruskan putar dengan kelajuan rendah 30 saat dan tinggi 5 minit sehingga adunan menjadi krim. 3. Masukkan 2 biji Telur sejuk (saiz A) dan krimkan dengan kelajuan sederhana 3 minit. Akhir sekali pukul dengan kelajuan rendah 1 minit.
4. Ambil 1/3 daripada adunan langkah 3 (~150gm) & campur ke dalam 100gm coklat parut. Gaul sebati dan masuk ke dalam adunan asal & kacau seketika untuk hasilkan corak marmar.
5. Tuangkan adunan ke dalam loyang bulat 6 inci yang beralas kertas kalis minyak.
6. Stim bakar pada suhu 160°C selama 70 minit. Selepas bakar, sejukkan seketika, kemudian simpan di dalam peti sejuk selama 2 jam. Hiaskan kek dengan Coklat Gateau. Sedia dihidang.

The Making of Sumuzu Cheese Cake Chocolate Gateau

Tiramisu Cake/ 提拉米苏蛋糕/ Kek Tiramisu

Method

1) Whip Dairy Cream until fluffy, place into a bowl & cover with cling film before keep in chiller.
2) Warm Egg Yolk, Sugar and dissolved Gelatine (with 36gm water), mix well. Egg batter is ready.
3) Whip Tiramisu Cheese and Full Cream Fresh Milk until fluffy, add Coffee flavouring & follow by egg batter.
4) Fold in the whipped Dairy Cream and mix well. Tiramisu filling is ready.
5) Assembly the cake, line 1cm (thickness) vanilla sponge (brush with Nescafe Solution) in a round cake mould (8″), top up with Tiramisu filling. Line another layer of sponge and repeat. Final topping will be Tiramisu filling. Keep in chiller for 3 hrs.
6) Remove cake from the mould, decorate by dusting cocoa/ coffee powder etc on top surface. To serve chilled.

 做法

1) 用电动打蛋器, 打发鲜奶油至 中性发泡(不要过份搅拌), 放入 碗里, 用保鲜膜盖起来。之后 收进冰箱, 待备用。
2) 把蛋黄及细砂糖微加热, 并加 入明胶粉液体(溶解于36克的水) 搅拌形成蛋黄糊, 搁在一旁。
3) 把Tiramisu Cheese及全脂鲜奶水 打发至中性发泡, 加入咖啡香精, 后再加入步骤(2)的蛋黄糊, 搅 拌均匀。
4) 接着, 加入步骤(1)的鲜奶油, 搅 拌均匀, 成为提拉米苏慕斯, 待 备用。
5) 把1cm厚度的海绵蛋糕(抹上适量 的咖啡精), 铺排在模型里(8寸 的 慕斯蛋糕圈, 底部为锡纸板)。 把步骤(4)的提拉米苏慕斯倒入 覆盖蛋糕。重复步骤, 最后把 提拉米苏慕斯铺上。放入冰箱 冷藏至少3小时以上。
6) 取出后, 用热毛巾敷住慕斯圈, 脱模。用筛网撒上少许的可可 或咖啡粉, 加入装饰, 完成即可 享用。

这个食谱可以做两粒8”的提拉米苏蛋糕

Cara

1) Pukul Krim Tenusu sehingga kembang, letak di dalam mangkuk, tutup dengan plastik sebelum simpan di peti sejuk.
2) Cairkan Telur Kuning, gula dan larutan gelatin (dibancuh bersama 36gm air) dengan cara periuk berlapis (rebus). Adunan telur siap disedia.
3) Pukul Tiramisu Cheese dan Susu Penuh Krim sehingga kembang, kemudian tambah Perisa Kopi diikuti dengan adunan telur (dari langkah 2)
4) Masukkan Krim Tenusu yang kembang dan kacau sebati. Krim Tiramisu siap disedia.
5)  Susunkan Kek Span Vanilla dan Krim Tiramisu mengikut turutan. Susun lapisan pertama dengan kek span. Sapukan Nescafe Bancuh pada kek span yang berukuran 1cm (tebal). Tambahkan Krim Tiramisu sebagai lapisan kedua dan ulangi langkah tadi. Krim Tiramisu ditambah sebagai lapisan terakhir. Sejukkan kek di dalam peti sejuk selama 3 jam.
6)  Keluarkan kek dari loyang. Hiaskan kek dengan serbuk koko/ kopi & buah-buahan. Kek Tiramisu sedia dihidang sejuk.

Resipi ini boleh buat 2 biji Kek Tiramisu bersaiz 8”

Let Cook with Charles

Tiramisu Dessert/ 提拉米苏甜品/ Tiramisu Manisan

Method

1) Mix Tiramisu Cheese & sugar at low speed 1 min, high speed 5 mins until fluffy.
2) Add Non Dairy Cream and Nescafe 3 in 1 powder, whip at low speed 1 min & high speed 3 mins. Tiramisu filling is ready.
3) Assembly 1st layer of sponge cake (brush with Nescafe solution) into dessert cup. Alternately, can use cookies crumb (eg: crushed Oreo, 200gm with melted butter, 120gm) & flatten it as base.
4) Spread a layer of Tiramisu filling over sponge cake. Repeat layers & top with Tiramisu filling at the end.
5) Cover Tiramisu dessert with plastic wrap. Refrigerate for at least 2 hours.
6) Sprinkle with Cocoa Powder/ Chocolate Shaving & fruits. Serve chilled.

Tips: *Can change to others flavouring or fruit juices (eg: Mango Fruit Juice) for various flavour of dessert, dosage to be adjusted according to preference. *The ready filling (Step 1-2) can be used to apply as Swiss Roll Filling/ Bun Filling which is ready to serve.

 做法

1) 用搅拌机, 先以慢速将Tiramisu Cheese和幼糖打发1分钟, 然後 再换高速打发5分钟, 至松软。
2) 加入植物性鲜奶油和Nescafe 3in1即溶咖啡粉, 以慢速搅拌1 分钟, 然後再换高速打发3分钟, 形成提拉米苏芝士糊。
3) 铺排海绵蛋糕在甜品杯底部 (抹上Nescafe液)。除此, 也可 以改用饼干碎(200gm Oreo饼 碎 , 加入120gm融化的牛油)。 压平, 铺排在杯底部。
4) 倒入提拉米苏芝士糊, 铺在蛋 糕上。重复这步骤。在铺满杯 前, 最后铺上提拉米苏芝士糊。
5) 用盖子或保鲜膜把提拉米苏甜 品盖上。放进冰箱冷藏2小时。
6) 甜品表层洒上一层可可粉/ 巧克 力丝和水果装饰, 即可享用。

小贴士: *可以换成水果口味 (如芒果汁, 让甜品口味多样化。果汁数量 可以依个人口味调整 *芝士馅 (步骤1-2) 也可以用于 即食瑞士卷馅料/ 面包馅

Cara

1) Putar Tiramisu Cheese dan gula pada kelajuan rendah 1 minit, kemudian kelajuan tinggi 5 minit sehingga kembang.
2) Tambahkan Krim Bukan Tenusu dan Serbuk Nescafe 3 in 1, putar dengan kelajuan rendah 1 minit seterusnya kelajuan tinggi 3 minit. Krim Tiramisu siap.
3) Susun kek span pada lapisan bawah cawan manisan (sapu kek dengan Nescafe bancuh). Selain itu, boleh ganti dengan lapisan biskut (Oreo yang dihancurkan, 200gm campur dengan mentega cecair, 120gm). Ratakan pada tapak cawan.
4) Isi Krim Tiramisu di permukaan kek sebagai lapisan kedua. Ulangi langkah ini & isi Krim Tiramisu pada lapisan atas sebelum cawan penuh. 5) Tutup Tiramisu manisan dengan penutup/ plastik. Sejukkan dalam peti sejuk selama 2 jam.
6) Hiaskan permukaan dengan serbuk koko/ coklat hirisan dan buah- buahan. Hidangkan sejuk.

Tip :  *Boleh tukar perisa (eg: Jus Mangga) untuk pelbagai perisa manisan, dosej jus boleh ditambah mengikut kesukaan . *Krim (Langkah 1-2) boleh diguna sebagai Krim Swiss Roll/ Roti Bun Filling yang sedia dimakan.

Download Recipe A

Download Recipe B